Dopustniški čas je za nekatere najbolj donosen čas sezone, za druge pa predstavlja popolno zatišje.

Počitniško-potrošniška sezona je čas, ko mora biti vaš marketinški plan v polni pripravljenosti. Samo s pravočasno email strategijo boste izkoristili počitniško zatišje na eni strani ter dopustniško nakupovanje na drugi strani.

Vedno je tako, da nikoli nimamo dovolj časa, da se posvetimo email strategiji pred dopustom, potem pa nas ponavadi prehiti in tako zamudimo priložnost, da si ustvarimo nekaj prihodka tudi v tem času.

Na srečo obstaja nekaj uporabnih spoznanj in dejavnikov dobrih praks za učinkovito oblikovanje dopustniških email ponudb. Upoštevanje spodnjih nasvetov vam bo vzelo zelo malo časa, rezultati pa so lahko nad pričakovanji:

  • Naredite preproste spremembe v dizajnu za povečanje konverzije
  • Vključite jasen poziv k dejanju
  • Omogočite prejemnikom, naj delijo vaš email s prijatelji
  • Uporabite strategijo pozdravne strani
  • Testirajte HTML kodo in optimizirajte email

Ne glede na to ali je čas dopustov za vas najbolj donosen čas v letu ali pa je to čas pomanjkanja brez strank, se je potrebno nanj temeljito pripraviti za izvajanje email marketinga. Nasveti v tej objavi poudarjajo in opredeljujejo taktike za učinkovito izvajanje email marketinga od grafične podobe emaila, vključitev v socialna omrežja in personalizacijo sporočil.

 1.  Naredite preproste spremembe v dizajnu

Postavitev v vlogo potrošnika je ključna. Kot potrošniki se dobro zavedamo obdobja počitnic. Kar pomislite koliko vas “zasipavajo” s počitniškimi fotografijami, okraski in vse kar spada zraven na televiziji, v trgovinah, časopisih, revijah in letakih v nabiralnikih.

Čeprav sem nam vse to ponavadi zdi brez veze je enak pristop potreben tudi v email marketingu. Seveda z določeno mero okusa in iznajdljivosti. Vprašanje je, kako pripraviti email, da izstopi iz množice emailov, ki prispejo v e-nabiralnike potencialnih naročnikov. Odgovor se v prvi meri skriva v primernem dizajnu!

NAVIGACIJA SPLETNE STRANI V GLAVI EMAILA

Eden izmed učinkovitih ukrepov, ki se jih poslužujejo spletni marketinški strokovnjaki je vključitev celotne ali delne navigacije spletne strani v glavo emaila. Optimizacija z ustrezno navigacijo in grafiko bo naredila email bolj relevanten za naročnika. Navigacija takoj pomeni več možnosti za klik na spletno stran in s tem zvišanje stopnje konverzije. Obenem naročnik takoj vidi tudi celotno vašo ponudbo.

SPODBUJANJE V NASLOVU EMAILA

Pogosto je naslov emaila prvi dejavnik, ki vpliva na to ali bo prejemnik email odprl ali ne ter ga bo takoj zbrisal. Enako velja tudi za vsebinske naslove in naslov povezav v vsebini emaila ali jih bo prejemnik kliknil. Oblikovanje interesantnega naslova je ključ za zvišanje obiska strani (CTR) in končne konverzije.

Prvo pravilo pri optimizaciji in kreativnosti naslova je osebnostni pristop. Recimo, namesto naslova “Poletni prihranki in popusti” uporabite raje “g. Janez na tej povezavi smo vam pustili kodo za dodatni popust”.

S personalizacijo bodo naročniki dobili občutek, da imajo boljše »zveze« v vašem podjetju in bodo bolj radovedni, da bodo odprli email in kliknili na povezavo do spletne strani.

POČITNIŠKI MOTIV

Dizajn emaila vedno prilagodite glede na tematiko, v tem primeru – dopustniško tematiko. V grafiko vključite poletne in dopustniške grafične elemente in barve. Profesionalne fotografije na katerih so tudi ljudje, vedno zagotavljajo posebno pozornost. Ne pozabite pa na mero dobrega okusa.

 2.  Vključite jasen poziv k dejanju

Z izvajanjem strategije email marketinga imamo ponavadi jasne cilje kaj želimo dobiti nazaj od prejemnikov. Pomembno je, da to v vsebini emaila tudi jasno poudarimo.

Sodelovanje s prejemniki in konverzijo povečamo tako, da jim jasno predlagamo dejanje oziroma jim ponudimo akcijo v stilu naj obiščejo spletno stran, naj se prijavijo na novice, naj posodobijo svoje podatke, naj naročijo brezplačen katalog ipd.

Prejemnik vašega emaila ne bo naredil to kar vi želite od njega, če mu ne boste jasno povedali kaj naj naredi.

Glavno sporočilo naj bo v zgornjem levem delu emaila, če ga razdelimo na štiri dele. Po statistikah analize je to najbolj brano in klikano območje. Prefinjena grafika lahko obiskovalca direktno usmeri na želeni del emaila.

Vendar previdno! Neposredni poziv k dejanjem lahko poveča ali pa uniči uspeh marketinške kampanje …
… že ena sama zamenjava besede poziva lahko zasuče uspeh.

Veliko bolje se bodo bralci odzvali na gumb z naslovom »Preveri …« kot pa »Kupi …«. Vendar je potrebno biti pozoren, saj brezglavo spreminjanje nazivov lahko negativno vpliva na določeno panogo. Zato je potrebno za uspeh takšnih prijemov meriti učinkovitost.

 3.  Omogočite prejemnikom, naj delijo vaš email s prijatelji

Raziskave so že velikokrat pokazale, da so potrošniki bolj naklonjeni odpreti email od prijatelja kot od družbe. Tudi sami verjetno raje odprete email, ki vam ga je poslal prijatelj, pa če je še tako čuden naslov, kot pa recimo od trgovine.

Zato nujno omogočite v emailu hitre povezave na socialna omrežja kot so Twitter, Facebook, Linkedin in druga. Zelo učinkovito je tudi dodajanje gumba »Pošlji prijatelju« v glavi emaila, ki ne naredi nič drugega kot izvede posredovanje emaila.

S tem pristopom lahko zelo podaljšate življenjski čas poslanega emaila in s tem doseg vaših marketinških sporočil.

Vse hitre povezave do vaših socialnih profilov pa naj bodo vidne v zgornjem desnem delu emaila. Skratka ali v glavi oz. nogi emaila.  Seveda je potrebna prilagoditev glede na grafično obliko.

4.  Uporabite strategijo uvodne spletne strani

Uporabite t.i. strategijo uvodne ali pozdravne strani. Uvodna stran emaila naj bo oblikovana kot spletna stran. Namenjena pa je konkretni ponudbi za prejemnike emaila.

Izvajanje pozdravne strani email marketinga že na prvi pogled privlači vaše stranke, ki se tako počutijo bolj osebno povezane z vašo ponudbo, saj jim prilagodite popuste in podobne ugodnosti. To pa obenem tudi vzpodbuda k nadaljevanju nakupa oziroma k izvedbi konverzije na  spletni strani.

Grafični dizajn je pri pozdravnem emailu ključnega pomena, saj mora privabiti in ne odbiti potencialnega naročnika. Dizajn mora biti vsaj tako ali še bolj profesionalen kot na spletni strani.

 5.  Testirajte HTML obliko in optimizirajte email

Pri oblikovanju emaila je zelo pomembno, da upoštevate nasvete dobrih praks uporabe HTML in CSS oblikovanja. Obvezna je uporaba HTML tabel, širina emaila pa naj ne presega dolžine 600 pikslov. O pravilni uporabi HTML tabel, slik in CSS oblikovanja nekaj več v naslednji objavi.

Zelo pomembno pa je testiranje preden pošljete email na stotine naslovov. Poslužite se uporabnega trika, da si naredite testne email račune na večjih poštnih odjemalcih ter najprej sebi pošljete email. Tako boste preverili pred prejemniki ali je oblika emaila na vseh odjemalcih takšna, kot ste si zamislili.

Poslužujete pa se lahko tudi zelo uporabnih profesionalno oblikovanih stilnih predlog, ki so dostopni na straneh http://www.campaignmonitor.com/  in http://mailchimp.com/resources/html-email-templates/.

V različnih pošiljanjih pošljite nekoliko spremenjeno obliko in videli boste razliko v odzivu.

Od besed k dejanjem

Ponavadi nikoli nimamo dovolj časa za ustrezno strateško pripravo na marketing. Še posebej okoli dopustov, kadar pa lahko precej iztržimo. Dejstvo pa je potrebno za uspešno spletno marketinško akcijo vložiti precej truda za dosego želenih konverzijskih ciljev. Eden izmed načinov je tudi upoštevanje zgornjih nasvetov za lažjo izdelavo email spletne akcije.

Ni odveč če na tem mestu omenim že dolgo znano dejstvo, da se Spam ne izplača in je včasih veliko bolj učinkovito poslati mail na 100 kvalitetnih naslovov, ki ste jih sami pridobili, kot na 10.000 naslovov, katere sploh ne poznate.

Prav tako upoštevajte pravilo tretjin, kjer pošljete 1 prodajni email na 3 bralne oz. informativne. V kolikor imate večjo bazo kontaktov pa tudi optimizirajte email za različne prejemnike. Opomnite pa jih lahko tudi na iztekajoči se čas akcije.

Ne glede na velikost vašega podjetja, poslovni izziv, dejavnost ali individualne projekte lahko s petimi preprostimi nasveti izboljšate trženje dopustniškega časa.