V zadnjih nekaj letih se je trend spletnega oblikovanja (WebDesign) močno spremenil in postal eden najbolj prepoznavnih dejavnikov sodobnih spletnih strani in mobilnih aplikacij. Odlična uporabniška izkušnja in vizualno izjemen uporabniški vmesnik sta ključna dejavnika uspeha izdelkov ali storitev na spletu.

mac-ui-design7_mini

Hiter vzpon spletne vizualizacije pa je končno premaknil tudi svet poslovnih aplikacij. Lahko rečem, da gre kar za tektonski premik v oblikovanju poslovne programske opreme. Glede na napovedi se bo v naslednjih petih letih vloga uporabniških vmesnikov še povečevala. Enostavna uporaba aplikacij bo ključnega pomena za naklonjenost uporabnikov.

Minili so dnevi, ko so končni uporabniki “trpeli” grde uporabniške vmesnike na račun funkcionalnosti. Software postaja vse bolj potrošniški izdelek pri uporabnikih. V naslednjih letih lahko tako pričakujemo množično preoblikovanje dizajna poslovnih aplikacij oz. uporabo novega oblikovalskega modela, ki bo osredotočen na uporabnost.

Revolucija ali evolucija oblikovanja

V zadnjem času poteka prava revolucija oblikovanja uporabniških vmesnikov (UI) poslovnih aplikacij, zahvaljujoč se hitro napredujoči spletni uporabniški izkušnji. Velik vpliv imajo tudi mobilne aplikacije. Modeli oblikovanja poslovne programske opreme se tako utirajo v nove smernice.

Zdi se, kot da so se programske platforme mnoga leta trmasto upirale vse bolj prevladujočim oblikovalskim trendom. Ponudniki programske opreme so se končno začeli zavedati pomena oblikovanja uporabniških vmesnikov. V preteklosti so večji pomen pripisovali zmogljivosti in funkcionalnosti. Danes, ko je izjemno zmogljiva web tehnologija na dosegu vsakega freelencerja pa so podjetja končno odprla oči tudi za dizajn.

Seveda ne znižujem pomena funkcionalnosti a zakaj je v preteklosti imela prav funkcionalnost prednost pred dizajnom?

Poslovna programska oprema je bila vedno domena večjih organizacij, kot so državna podjetja, šole, zavodi in druge javne ustanove. Ponudniki programske opreme so tako zadovoljevali naročnikove zahteve namesto potreb končnega uporabnika. Naročniku pa je bilo malo mar za lep dizajn. Pomembno je bilo samo, da je vse funkcioniralo. Po eni strani je razumljivo, saj so aplikacije vključevale “maske” za vnos velikih količin podatkov, izvajanju procesov in kakšnemu poročilnemu sistemu. Prava uporabnost pa je bila potisnjena na stran.

Trpeli s(m)o uporabniki in trpeli s(m)o razvijalci

Razvijalci in oblikovalci poslovne programske opreme, ne glede na razvojno platformo (java, php, .net, sap, oracle,…) se bodo verjetno strinjali, da je bila največja težava oblikovati zares všečne in uporabniku prijazne vmesnike.

Platforme za programiranje so nekakšne generične “skulpture”. Posledično so bile (še vedno so) zelo toge, kar se tiče oblikovanja posameznih komponent vmesnika. Zgodovine razvoja uporabniških vmesnikov v tem prispevku ne bom izpostavljal. Pred leti so sicer pojavili t.i. “look and feel” in “rich GUI” vmesniki. Vendar namesto celostne podobe je bil fokus namenjen posameznim komponentam. Oblikovalcem in razvijalcem tako ni preostalo drugega, kot dobesedno čarati s pomočjo HTML/CSS kode. Vse seveda z namenom potešiti lastno oblikovalsko žilico ter vsaj nekoliko spočiti uporabnikovo oko in pripeljati nasmešek na obraz ob vsej “gnusnosti” uporabe programske opreme. Še vedno pa so bile te aplikacije milo rečeno grde.

Sodoben dizajn za vse

Mobilna aplikacija, ki jo razvije freelencer po obliki zgleda neprimerljivo bolje, kot kakšna poslovno naročniška aplikacija. Zato trend mobilnega in web oblikovanja močno vpliva na renesanso uporabniških vmesnikov poslovnih aplikacij. Web tehnologija je s svojo elastičnostjo in zmogljivostjo pritegnila nov rod oblikovalcev. Fokus je vse bolj usmerjen v dizajn uporabniških vmesnikov (frontend) in ne toliko v izvajalno kodo (backend). Seveda programske funkcionalnosti ne smemo zanemariti a o tem kdaj drugič.

Poslovna programska oprema se seveda precej razlikuje od mobilnih ali web aplikacij. Potrebno je namreč skrbeti za master-detail preglede, vnosne vmesnike, namenjene vnosu ogromnih količin podatkov, povezane vmesnike v t.i. wizarde, itd. A ker danes tehnologija narekuje trg so se tudi poslovne aplikacije pričele preoblikovati.

Temu trendu sledijo tudi ključni igralci na trgu poslovne programske opreme, kot sta Oracle in SAP. O njunem zastarelem modelu oblikovanja ne bi izgubljal besed a zaradi neodvisnega razvoja programske opreme lahko upravičeno pričakujemo različne rešitve na področju oblikovanja uporabniških vmesnikov. Po njihovih napovedih bodo v naslednjih nekaj letih svoje najbolj prodajne rešitve integrirali v prenovljen UI koncept. Vsi povrsti zatrjujejo, da bodo v prihodnje veliko več časa posvetili raznolikosti in enostavnosti uporabe uporabniških vmesnikov, kot so to do zdaj.

UI revolucija se je pravkar pričela

Naslednja generacija poslovne programske opreme ne bo namenjena zgolj vnosom ogromnih količin podatkov, sistemom za poročanje in shranjevanju informacij. Predvsem bo v ospredju vodenje uporabnikov do zastavljenega cilja. Napredna programska oprema bo semantično uporabljala preizkušene vzorce, predvidela težave in s tem nudila dejansko uporabne rešitve končnim uporabnikom.

Podjetja se začenjajo vse bolj zavedati potenciala dobre uporabniške izkušnje (UX) in s tem dobro zasnovanega uporabniškega vmesnika. Dejstvo je, da se generacija uporabnikov, ki so bili navajeni starih in togih programov počasi upokojuje in na ta mesta prihaja XY in Z generacija. V naslednjih nekaj letih tako prihaja nov rod uporabnikov poslovne programske opreme, ki so navajeni vsakodnevne uporabe mobilnih aplikacij, spletnih strani in pametnih telefonov.

Če so bile poslovne aplikacije do danes predvsem dolgočasne, lahko v prihodnje upravičeno pričakujemo naslednjo veliko stvar (next big thing) v oblikovanju. Tokrat na področju poslovne informatike.