Spletno stran moramo v osnovi graditi na trdnih temeljih vsebine in dobrih SEO praks.

Danes v času socialnih omrežij podjetja ponavadi podležejo skušnjavi in se z glavo skozi zid zaletijo v past socialnih medijev in tako preskočijo osnove internetnega marketinga. Podjetja se brezglavo trgajo za privržence profilov na socialnih omrežjih, ne da bi se predhodno osredotočila na temelje spletne strani.

Vsebina 5

Kliše, da je vsebina kralj (ang. Content is a King) je že dolgo časa v veljavi, ki pa vendar predstavlja prvi korak ali najnižji nivo od katerega gradimo navzgor. Lahko imate kreativne oglase, mnogo Twitter privržencev in zares odličen dizajn… a vse to vam kaj malo koristi, če ne poskrbite za vsebino, ki jo iščejo uporabniki.

Vsebina je gorivo, ki poganja vse druge napore! Vprašajte se zakaj bi nekdo objavil Tweet z vašo povezavo do spletni strani ali pa kliknil “Všeč mi je” na Facebook-u, če nimate kaj pametnega za pokazati.

Če je vsebina edinstvena, privlačna, zanimiva in napisana za vaše uporabnike, ste sami postavili trdne temelje spletne strani.

Uporabnost in design 4

Če vaši obiskovalci ne najdejo točno tisto kar iščejo, je tudi vaša specifična vsebina brez pomena. Najpogostejše napake pri oblikovanju spletne strani lahko izničijo ves trud, da vaše obiskovalce pretvorite v kontakt ali stranko.

Z uporabo različnih orodij lahko enostavno spremljamo obiskovalčeve »premike« po navigaciji spletne strani.  Na ta način analiziramo uporabnost dizajna in ga ustrezno navigacijsko dopolnjujemo.

Že osnovna uporaba analitičnih orodij za merjenje uporabnosti dizajna vam lahko prinese odločilno prednost pred konkurenco.

Optimizacija (SEO) 3

Razlog zakaj optimizacija spletne strani ni omenjena na prvem mestu je ta, da s pravilno zasnovano vsebino naredite že velik korak k učinkoviti optimizaciji spletne strani.

Večina lastnikov spletnih strani uporablja takšne in drugačne trike za visoko uvrstitev v spletnih iskalnikih. Ob tem pa si ponavadi ne vzamejo dovolj časa za oceno in analizo vsebine spletne strani.

Vprašajte se ali je vaša vsebina na spletni strani napisana za iskalnike ali za uporabnike? Upam da za slednje!

Socialni mediji 2

Nenazadnje smo prišli do uporabe socialnih medijev! Šele zdaj, ko smo obdelali trdne temelje vsebine, uporaben dizajn in optimizacijo lahko izkoristimo vse kar nam ponujajo socialna omrežja. S predpostavko, da vas je večina že seznanjenih z uporabo socialnih omrežij, kot sta Twitter in Facebook, lahko zatrdim, da je potrebno imeti dolgoročno strategijo socialnih medijev.

Veliko podjetij in posameznikov prične tržno kampanjo na Facebook-u in/ali Twitter-ju, ne da bi imeli definirano ciljno občinstvo, jasen namen, in dobro opredeljene cilje prisotnosti na socialnih omrežjih.

Kako dobro imate opredeljeno strategijo za trženje v socialnih medijih? Striktno je potrebno ločevati med poslovnimi in osebnimi profili.

Spletno oglaševanje 1

Šele sedaj smo na vrhu. Ko imate vse do sedaj opisane komponente odkljukane lahko pričnete uporabljati trženje preko spletnega oglaševanja. Le tako bodo cilji marketinške kampanje doseženi in vas bo konverzija (pretvorbe obiskovalca v kupca) spletnega mesta pripeljala do večje prodaje.

V nasprotnem primeru pa lahko stroški spletnega oglaševanja precej narastejo, učinka na prodajo pa ni. Določitev ciljne publike, ponudnika, sredstev, izdelava vsebine oglasa ter merjenje in optimizacija so koraki sodobne prakse internetnega marketinga.

Svojo spletno stran morate obravnavati kot tržno-komunikacijsko orodje, ki predstavlja ključen indikator potencialne stranke za nakup.

In začetek…

Namen članka je opozoriti na prenagljenost podjetij pri uporabi spletnega oglaševanja in socialnih omrežij. Vprašanje ali je takšna zasnova ustrezna za vaše specifične potrebe je popolnoma odveč. Odgovor je vsekakor pritrdilen!

Če imate mikro, malo ali srednje veliko podjetje za prodajo specifičnega produkta z majhno tržno nišo, je lahko optimizacija in oglaševanje za vas bolj pomembno. Če pa ste bloger pa lahko socialni mediji predstavljajo pomemben del vaše poslovne strategije.

V vsakem primeru vašega spletnega poslovanja pa bistvo ostane enako; najprej je potrebno poskrbeti za temelje!